Rapportcijfers

Middelbare school

Mijn zoon is dit jaar gestart op de middelbare school. Een vrij conservatieve school waar ze, tot mijn genoegen, nog met schoolkrijtjes op een heus groen bord schrijven. Toch is ook daar de ontwikkeling niet stil blijven staan. De scholieren, maar ook de ouders hebben namelijk realtime inzicht in lesrooster, huiswerk en behaalde resultaten. Zowel via de web browser als via een hippe app. Dat was in mijn tijd wel even anders. Niet dat wij geen cijfers hadden, uiteraard wel, maar het feit dat de cijfers snel en transparant beschikbaar zijn op elk moment en elke plaats. En daar zit ‘m de kneep. Waar ik thuis qua timing en met gevoel voor teneur zeer zorgvuldig kon plannen welke cijfers ik wel en niet mededeelde en op welk moment, is hier nu geen ontsnappen meer aan. Waar bij mij de presentatie van het rapport nog een uiterst spannend moment was, is dit in deze tijd slechts formaliteit gebleken.

Prestatie

De vraag is, wat doet dat realtime inzicht met de prestatie. Mijn aanname is dat dit zorgt voor extra druk om de performance hoog, maar toch vooral stabiel te houden. Voor ons als ouders betekent het dat bijsturen waar nodig hier uitstekend gefaciliteerd wordt. En dat helpt!

Rapportcijfers

In mijn rol als CRM consultant kom ik toch maar al te vaak organisaties tegen die ironisch genoeg nog wel wat kunnen leren van scholen als deze. Verkopers worden op pad gestuurd, er worden kilometers gemaakt, uren besteed, kopjes koffie gedronken, ongetwijfeld met zeer veel inzet en vakkundigheid. Dat is niet mijn punt, echter, voor veel bedrijven blijkt het nog steeds acceptabel om te wachten op de rapportcijfers. In deze analogie, de omzetcijfers. En dan ben je wat mij betreft te laat!

Performance cijfers per dag, per week, omzetcijfers per dag, per week. Heeft u die beschikbaar? Ik daag u uit!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin